چای کیسه ای

چای در کیسه




نوشته Jane Pettigrew

 

مصرف کنندگان چای عموما استفاده از چای کیسه ای را ترجیح می دهند. سؤال این است که از چه نوع چای کیسه ای استفاده کنند؟ مروری اجمالی بر انواع موجود شما را در تصمیم گیری یاری می کند.

اگر کسی برای چای خور های حرفه ای گذشته پیش بینی می کرد که امروز چه تعداد از فنجان های چای با چای کیسه ای نوشیده می شود به طور حتم هراسان می شدند. اگر در زمانی که آنان چای دم می کردند چای کیسه ای اختراع شده بود، حتما سوگوار عاقبت برگ های درشت چای می شدند و از اینکه چای دم شده کیسه ای هرگز امکان رقابت با طعم نافذ و کیفیت عالی دم کرده برگهای چای در قوری را ندارد گله مند بودند. شاید تا همین اواخر حق با آنها بود! اما طی چند سال اخیر انقلابی در ساخت چای کیسه ای روی داده است به گونه ای که هم اکنون چای دم کرده کیسه ای با کیفیت بالا و طعم فوق العاده حتی سنتی ترین چای خور ها را نیز راضی می کند.

تنها طعم و کیفیت چای کیسه ای تغییر نکرده است؛ شکل آن هم تغییر کرده است. در حال حاضر به جای استفاده از کیسه های مستطیلی و دایره ای مسطح که با تکه های کوچک و خالص چای پر می شوند مصرف کنندگان می توانند کیسه های پارچه ای مستطیلی، کیسه های نایلونی مستطیلی و هرمی، کیسه هایی که از مواد غله ای تهیه می شود و قابل تجزیه در طبیعت است، کیسه های هرمی شکل کشیده که با برگ کوچکی از چای آذین شده اند و بسیاری انواع دیگر را انتخاب کنند.

انقلاب استفاده از اشکال هرمی چند سال پیش از آنجا آغاز شد که مؤسسه Brooke Bond ارائه کیسه های چای کاغذی و هرمی شکل خود را با این تبلیغ آغاز کرد که شکل جدید مشابه شکل یک قوری کوچک است و بنابراین با مهیا کردن فضای بیشتر به چای این امکان را می دهد که بهتر دم بکشد. در آن زمان این Brook Bond مدعی بود که توانسته نشان دهد که چای درون کیسه های هرمی شکل این شرکت به طور کامل دم می کشد.

کیسه های هرمی شکل 3 بعدی هم اکنون جذابیت و سبک جدیدی یافته است و مشتری می تواند درون کیسه را که با برگهای درشت چای، گیاه، گل و یا خرده های میوه پر شده است ببیند. به این جهت حتی چای خورهایی که خواهان بهترین کیفیت و رؤیت برگهای چای به هنگام نوشیدن آن هستند نیز نمیتوانند در قبال سودمندی مطلق این کیسه ها مخالفت نمایند.

آخرین فناوری

در سال 2005 شرکت IMA با به کارگیری دستگاه IMA C27 خود به تقاضا برای تولید چای های کیسه ای یک یا دو قسمتی که فاقد بست و مهر و موم حرارتی بوده و تجدید پذیر و کارآمد باشند پاسخ گفت. این دستگاه می تواند در هر دقیقه 250 چای کیسه ای تولید کند؛ روی کیسه چای تنها دو گره کوچک، یکی برای اتصال نخی پنبه ای به کیسه و دیگری برای اتصال آن به برچسب وجود دارد. بنابراین روی این کیسه ها بست فلزی که در طعم چای به هنگام دم کردن تأثیر گذارد یا با رها شدن در نوشیدنی مایه آزردگی مصرف کننده شود وجود ندارد. شکل ابتکاری این گره به دستگاه این امکان را می دهد که کیسه را درون پوششی که به صورت حرارتی مهر و موم می شود بسته بندی کند. با IMA C27 می توان کیسه ها را به صورت یکدست تا چهار ردیف در یک جعبه بسته بندی کرد.

در حال حاضر شرکت Fuso (وابسته به ناسا) به خاطر دستگاه های تولید کیسه های چای شکیل هرمی و مستطیلی مورد توجه همگان است و توجه افراد را به دستگاه های خود جلب کرده است. مؤسسات بسته بندی چای می توانند دستگاه های چای کیسه ای خود را از میان گزینه های متعددی انتخاب کنند. همه این دستگاه ها می توانند کیسه هایی از جنس نایلون، یلی استر و نوعی پارچه بدون بافت را پر کنند. این دستگاه ها کیسه های هرمی را بعد از بسته بندی درون پوشش فویلی یا پوششی که به شکل ویولن سل یا مستطیل است قرار می دهند و کیسه های مستطیلی را نیز بعد از بسته بندی درون یک پوشش خارجی چند لایه قرار می دهند. برش و مهر و موم کیسه با دستگاه اولترا سوند انجام می شود. شرکت صنعتی Fuso 15 سال است که از این فناوری بهره می برد. برخی از ماشین ها این قابلیت را دارند که تولید کننده با فشار یک دکمه می تواند خروجی دستگاه را از کیسه های هرمی به کیسه های مستطیلی یا کیسه های بزرگتر (مثلا کیسه های 5 گرمی به جای کیسه های 2.5-3 گرمی) تغییر دهد. تنها کاری که تولید کننده باید انجام دهد این است که لوله های فرم دهی و پارچه مخصوص کیسه چای را در اندازه های متفاوت کار گذارد؛ بعد از آن دستگاه آماده اجرای عملیات است. اخیرا از تاتسویا هایاشیدا (Tatsuya Hayashida) که یکی از کارکنان ناسا است پرسیدم کدام یک از مدل های فعلی آنها محبوب تر است. به اعتقاد او مدل FP-100S که اخیرا تولید شده و می تواند کیسه های بدون محافظ مستطیلی و هرمی تولید کند و همینطور مدل FPG-SH که کیسه ها را درون پوشش محافظ جاسازی می کند فروش خوبی دارند.

این دستگاه ها قابلیت کار با پوشش نایلونی، پارچه های مخصوص بدون تار و پود و نوعی پوشش ابتکاری که از نشاسته ذرت درست می شود و از لحاظ زیستی کاملا قابل تجزیه است را دارند. هایاشیدا اضافه کرد: ما تعدادی از رول های خود را در آمریکای شمالی به فروش رسانده ایم. ما این مواد را در دما و رطوبت مختلف آزموده ایم که نتایج حاصله از آن تا پایان امسال به ثبت خواهد رسید. علاوه بر آن امیدواریم فروش رول های پوششی جدید و بر چسب دار خود را که از نظر زیستی قابل تجزیه است در آینده نزدیک آغاز کنیم.

انواع دیگر چای کیسه ای

در فرانسه شرکت های عمده بسته بندی خیلی قبل از اینکه ما در ایالات متحده و بریتانیا به امکانات جدید پی ببریم از خطوط تولید پیشرفته چای کیسه ای بهره می بردند. شرکت Mariage Frères از چند سال قبل نوعی چای کیسه ای پارچه ای که محتوی برگهای درشت چای با کیفیت است، عرضه کرده است. شرکت فرانسوی با سابقه Damman مدعی ابداع نوعی چای کیسه ای با نام ‘le sachet Cristal’ در فرانسه است. این نوع چای کیسه ای به شکل یک مستطیل کشیده  همراه با یک ریسمان و برچسب است. به گفته شرکت Damman این چای کیسه ای طعم و زیبایی برگ های چای را با جنبه کاربردی قرار دادن چای در کیسه، توأم کرده است. شرکت Le Palais des Thés برگهای درشت چای را در کیسه های پارچه ای تیره و دست دوز بسته بندی می کند در حالی که در آمریکا شرکت Mighty Leaf برگهای درشت چای را در کیسه های مربع شکل عرضه می کند. برچسب این کیسه ها به انتهای ریسمانی که کیسه توسط آن بسته می شود دوخته شده است. چای کیسه ای هرمی شکل و کشیده شرکت Tea Forte به این منظور طراحی شده است که برای مدتی در فنجان باقی بماند تا کاملا دم بکشد. کیسه این نوع چای کیسه ای جنسی سخت ولی نفوذ پذیر دارد. قسمت بالایی آن با برگ چای نمونه کوچکی تزئین شده که از آن برای بیرون آوردن چای کیسه ای از درون فنجان استفاده می شود.

شرکت Octavia Tea کیسه های ابریشمی یک بار مصرفی میفروشد که اساس مشابهی دارد و می تواند با هر آنچه بخواهید؛ برگ چای یا گیاهان دیگر پر شود تا بتوانید چای کیسه ای تان را خودتان بسازید. با استفاده از نخ ابریشمی متصل به کیسه می توان آنرا از درون قوری یا فنجان خارج کرد. این کیسه ها تمام مزایای چای کیسه ای مرغوب را دارد به این معنی که در ساخت آن از چسب، بست و کاغذ استفاده نمیشود؛ ضمنا انتخاب چایی که میخواهید سرو کنید را به عهده خودتان می گذارد.

طرح جعبه چای

کیفیت بالا و ابتکار در ساخت چای کیسه ای، دست اندرکاران صنعت بسته بندی چای را به تجدید نظر در نحوه ارائه چای های کیسه ای جدید در بازار مصرف وا داشته است. خریداری که انتخاب های فراوان دارد دیگر با جعبه های مکعبی یا مکعب مستطیل شکل معمولی فریفته چای های کیسه ای جدید و شیک نمیشود. هم اکنون انواع گوناگونی از جعبه ها؛ از جمله مدلی که کف مسطح دارد، مدلی که بخش فوقانی آن تیز و نوک دار است، مدل هرمی شکل، جعبه هدیه با ضلع جلویی شفاف که هرم زیبایی درونش قرار دارد روی قفسه فروشگاه ها به چشم می خورد. کیسه های ابریشمی در قوطی ها و جعبه های متداولتر قرار داده می شوند. شرکت St. James’s Teas در بریتانیا و شرکت Teaosophy در آمریکا هر یک از چای های کیسه ای هرمی شکل خود را در یک جعبه هرمی شکل تر و تمیز، شیک و خوش ظاهر روانه بازار مصرف می کنند. شرکت Harney & Sons کیسه چای خود را درون پوشش فلزی مسطح و چاپ داری  قرار میدهد و سپس آنرا داخل جعبه ای که مخصوص قرار گرفتن روی میز رستوران ها است جاسازی می کند. شرکت Adajio در آمریکا هر یک از کیسه های چای 5 گرمی خود را داخل یک روکش فلزی مسطح و چاپ دار بسته بندی می کند و هر 15 تا از آنها را داخل یک جعبه هرمی شکل نوک گرد قرار می دهد. برای سرویس های غذایی در رستورانها و غیره این شرکت مدل مینی را عرضه می کند که در هر جعبه فقط یک کیسه چای روکش دار قرار گرفته است. شرکت تازه تأسیس Ceremonie هر یک از کیسه های چای مستطیلی را داخل یک جعبه مستطیلی کوچک قرار می دهد. چه ایده های فوق العاده ای! قطعا اگر چای فاسد و بی کیفیت درون هر یک از این کیسه های زیبا ریخته شود، دم کرده آن نیز فاسد و بد طعم خواهد بود اما مطمئنا وقتی شرکتی تصمیم به بسته بندی چای خود در این نمونه های گران و چشمگیر می کند با ریختن چای بی کیفیت درون کیسه ها خود را بی اعتبار نمیکند.

بسیاری از مشتاقان چای  در لندن به این علت که چایی که در بیرون از خانه سرو می شود غالب اوقات مناسب نوشیدن نیست به ندرت در رستوران و بار سفارش چای میدهند و ترجیح شان بر این است که از خیرش بگذرند. اما هم اکنون در چند جا برای دم کردن چای از کیسه های ابریشمی جدید استفاده میشود و چای عرضه شده آنها تفاوت زیادی با جاهای دیگر دارد؛ چای واقعاً طعم چای دارد علاوه بر آن چای مناسبی برای عرضه انتخاب می شود. با اینکه هزینه تولید این نوع چای کیسه ای و به طبع آن مبلغ خریداری آنها گران است، مشاهده اینکه در برخی از رستورانهای روشن نگر چای با احترام بیشتری مورد استفاده قرار می گیرد و بالاخره مردم امکان نوشیدن چای با کیفیت را دارند امری دلگرم کننده است. هرآنچه باید گفت در یک جمله خلاصه می شود: زنده باد تحول و نوآوری!

درباره نویسنده: خانم Jane Pettigrew مربی و مؤلف سرشناس جهانی در زمینه صنعت چای است. وی ساکن لندن است.مجله فناوری وتوسعه بسته بندی

/ 0 نظر / 9 بازدید